Nem volt itthon, úgyhogy vettem egy kiló diót a kolléganőmtől, hogy az majd beosztva milyen jó lesz. Erre másnap anyósom is küldött vagy fél kilót, így a nagyobb adagot lefagyasztottam, ezt meg szépen kiterítettem egy tepsire.
Először csak magában eszegettem, majd belecsempésztem belőle a reteklevél pesto-ba is, de ahogy telt az idő, rájöttem, hogy minél előbb fel kéne használni egy nagyobb adagot. Kutatni kezdtem a neten, hátha találok valami jó kis receptet, és akkor rábukkantam erre. Nem sokat változtattam rajta, mert szinte úgy tökéletes, ahogy van.
Hozzávalók:
20 dkg dió (ledarálva) + néhány szem a tetejére
40 dkg alma (lereszelve)
8 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
4 db tojás
5-10 dkg xilit (mennyisége ízlésfüggő)
2 kk fahéj
1 csipet só
1.5 kk szódabikarbóna
ghí vaj (a tepsi kikenéséhez)Elkészítés:
A tojásokat a xilittel habosra keverjük. A darált diót, a lisztet, a sót, a szódabikarbónát a fahéjjal összekeverjük, majd hozzáöntjük a tojáshoz. Ezután belekeverjük az almát is. Egy közepes méretű, sütőpapírral bélelt, kivajazott tepsibe öntjük a masszát. Tetejét megszórjuk darabolt dióval és kevés xilittel, majd 180 fokon kb. 30-40 percig sütjük.