Az endometriózis miatt erősen ajánlott sok káposztafélét enni, éppen ezért igyekszem minél többször beiktatni az étrendembe. Rengeteg fajtájuk van, és néhányból készítettem már finom ételeket, most azonban a rakott kelre esett a választásom. Régen is ettem, csak abban darált hús volt, ebben a verzióban viszont ezt kölessel helyettesítettem. Az eredeti receptben tejföl is van, úgyhogy ehelyett is ki kellett találnom valami mást, de úgy összességében nagyon finom lett.
Hozzávalók:
125 g köles
1 közepes fej káposzta
1 doboz növényi tejszín
2 nagy fej vöröshagyma
4 nagyobb gerezd fokhagyma
1 teáskanál pirospaprika
1/2 mokkáskanál köménymag
1 teáskanál majoránna
frissen őrölt bors, só
4 evőkanál olívaolaj
növényi sajt (Violife)
teljes kiőrlésű tönköly búzalisztElkészítés:
A kölest sós vízben megfőzzük. A kelkáposztát laskákra vágjuk, amíg egy kevés olívaolajon megpirítjuk a felaprított másfél fej vöröshagymát és a fokhagymát. Ízlés szerint fűszerezzük, majd beletesszük a káposztát is és kicsi vizet öntünk alá, majd tovább pároljuk úgy, hogy a végére kevés szaftja maradjon. A tejszínt elkeverjük a liszttel, pici sót teszünk hozzá és fél dl-nyi vizet. Kiolajozunk egy tepsit, és a kölest rásimítjuk. Erre jön a kelkáposzta, majd a lisztes tejszín. A maradék fél fej vöröshagymát vékony karikákra vágjuk, és elrendezzük a tetején, majd rakunk rá pár csíkot a sajtból is. Alufóliával lefedve erős tűzön sütjük kb fél óráig.