Múltkor megláttam a spárgát, úgyhogy vettem egy csomaggal, de akkor még nem döntöttem el, hogy mire fogom használni. Felmerült a spárgakrémleves készítése, de a meleg idő közeledtével annyira nem kívánom a krémleveseket, úgyhogy inkább receptek nyomozásába kezdtem. Ez számomra izgalmas elfoglaltság, mert ugyan rengeteg receptet mentettem el a Kedvencek közé, mégis szeretek kutatni, hátha valami olyanra bukkanok, ami máskor elkerülte a figyelmemet. Így találtam rá erre, amin csak picit alakítottam, egy-két alapanyag hiánya miatt.
Hozzávalók:
1 csomag zöldspárga, fás részek letörve és maga a friss rész kisebb darabokra vágva
1-1 db közepes sárgarépa és paszternák, meghámozva, vékonyan felszeletelve
1 kis fej lilahagyma és vöröshagyma, megpucolva, felaprítva
2-3 gerezd fokhagyma, megpucolva, felaprítva
2 cm-es gyömbér darab, meghámozva, lereszelve
2 evőkanál pirított szezámmag
1-2 evőkanál olíva olaj
1/2 citrom frissen facsart leve
1 tasak barnarizs
tálaláshoz: 1-2 újhagyma, zöld része felaprítvaElkészítés:
Egy lábasban közepes láng felett megfőzzük a barnarizst, kétszeres sós vízben. Tegyük félre. Egy wokot/serpenyőt felhevítünk, hozzáadjuk az olajat, a lilahagymát, vöröshagymát és pirítsuk két percig. Ekkor hozzá dobjuk a fokhagymát, gyömbért, további pirítás két percig, majd jöhet bele a sárgarépa és a paszternák. Öt perc pirítás után jöhet a spárga. Főzzük addig, amíg a zöldségek puhára főnek, de még roppanósak maradnak. Ekkor adjuk hozzá a főtt barnarizst, pirítsuk két-három percig és keverjük hozzá a szezámmagokat és a citromlevet.
Tálaljuk azonnal citromgerezddel és az aprított újhagyma zöldjével.