Mindent az endometriózisról

Viendo

Viendo

Tormás céklakrém

2016. május 20. - Viendo

Kinéztem egy jó kis tormás céklakrém receptet a neten, de éppen akkor nem volt otthon cékla. Gondoltam, majd legközelebb veszek, de mikor lementem a boltba, akkor sem találtam. Mindenképp vágytam valami tormás zöldségkrémre, úgyhogy az otthoni alapanyagokból kellett válogatnom. Így először paszternákkrém készült a torma felhasználásával és csak később sikerült megcsinálni a céklás változatát.

Egyik finomabb, mint a másik, részemről mindkettő bejött, de azért nálam a cékla lett a befutó gyönyörű színe miatt. Eredeti recept itt.

Hozzávalók:

3 db cékla
1 ek reszelt torma
2 ek olívaolaj
kis növényi tej
só, bors
dscf9005.JPGElkészítés:

A céklát megpucoljuk, edénybe dobjuk és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, majd lefedve kb. 1-1,5 óra alatt puhára főzzük. A céklákat apróbb darabokra vágva egy robotgépbe dobjuk, ráöntjük a többi hozzávalót majd szépen krémes állagúra pürésítjük.
dscf9006.JPGdscf9012.JPG

Kölessel rakott kel

Az endometriózis miatt erősen ajánlott sok káposztafélét enni, éppen ezért igyekszem minél többször beiktatni az étrendembe. Rengeteg fajtájuk van, és néhányból készítettem már finom ételeket, most azonban a rakott kelre esett a választásom. Régen is ettem, csak abban darált hús volt, ebben a verzióban viszont ezt kölessel helyettesítettem. Az eredeti receptben tejföl is van, úgyhogy ehelyett is ki kellett találnom valami mást, de úgy összességében nagyon finom lett.

Hozzávalók:

125 g köles
1 közepes fej káposzta
1 doboz növényi tejszín
2 nagy fej vöröshagyma
4 nagyobb gerezd fokhagyma
1 teáskanál pirospaprika
1/2 mokkáskanál köménymag
1 teáskanál majoránna
frissen őrölt bors, só
4 evőkanál olívaolaj
növényi sajt (Violife)
teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
dscf8994.JPGElkészítés:

A kölest sós vízben megfőzzük. A kelkáposztát laskákra vágjuk, amíg egy kevés olívaolajon megpirítjuk a felaprított másfél fej vöröshagymát és a fokhagymát. Ízlés szerint fűszerezzük, majd beletesszük a káposztát is és kicsi vizet öntünk alá, majd tovább pároljuk úgy, hogy a végére kevés szaftja maradjon. A tejszínt elkeverjük a liszttel, pici sót teszünk hozzá és fél dl-nyi vizet. Kiolajozunk egy tepsit, és a kölest rásimítjuk. Erre jön a kelkáposzta, majd a lisztes tejszín. A maradék fél fej vöröshagymát vékony karikákra vágjuk, és elrendezzük a tetején, majd rakunk rá pár csíkot a sajtból is. Alufóliával lefedve erős tűzön sütjük kb fél óráig.
dscf8992.JPGdscf8990.JPG

süti beállítások módosítása